21.09.2022

Lange laadtijden en een nijpend tekort aan laadpunten waren tot voor kort voor heel wat mensen een reden om nog geen elektrische auto te kopen. Gelukkig is er de laatste jaren veel veranderd: commerciële en publieke laadpunten schieten als paddenstoelen uit de grond en een auto opladen gaat ook steeds sneller. Maar hoe doe je dat? We geven je hier alvast enkele tips om je elektrische wagen sneller op te laden.

Kies de juiste laadpaal

Op commerciële en openbare plaatsen vind je vandaag verschillende soorten laadpalen. We zetten ze voor jou op een rijtje:

  • Openbare laadpaal met Type 2 connector
  • Openbare laadpaal met Combo-Type2 connector
  • Openbare laadpaal met Chademo connector
  • Tesla Supercharger

Welke laadpaal moet je kiezen als je je wagen snel wil opladen? Dat hangt af van het model van je elektrische auto en van het vermogen van de accu.

Hoe herken je een snellader? Simpel: aan de capaciteit van de paal. Een ‘gewone’ laadpaal heeft doorgaans een vermogen van 11 of 22 kW in wisselstroom (AC). Bij een snellader of DC-laadpaal spreken we over minimaal 43 kW aan gelijkstroom (DC). Je hebt zelfs snelle laadpalen die 350 kW halen. Hoe snel je dan gesteld bent? Dat hangt er een beetje vanaf, maar reken 20 minuutjes tot een halfuurtje als je de batterij volledig moet opladen.

Goed om weten is dat haast alle elektrische wagens vandaag kunnen snelladen, bij snelle laadpalen bevindt de laadkabel zich steeds vast aan de laadpaal. Hier is Combo type 2 het Europese standaard, wagens met connectoren (Chademo, Tesla, ..) kunnen hier ook laden mits gebruik van een adapter.

Plan je tankbeurt

Wanneer je onderweg bent, kies dan de terminals uit met een snellader. Logisch. Op die manier zal je minder tijd verliezen om te laden. Maar hoe vind je snelle laadpalen? De app van Gabriëls helpt je alvast bij het vinden van tankstations met een snellader. Via een filter kan je eenvoudig de snelste opties in de buurt selecteren.

Een snellader gevonden? Zorg dan dat er een plaatsje vrij is aan de paal… Kies daarom altijd een terminal waar nog géén auto staat.

Pas op voor de koude

Lage temperaturen hebben een invloed op de actieradius van een elektrische auto. Dat geldt ook voor de laadtijd: die neemt toe wanneer de accu kouder is. Anders gezegd: bij koud weer gaat het laden langzamer.
 

Check de DC-laadpunten van Gabriëls

Op zoek naar een laadpunt om je wagen snel op te laden? Met onze handige locator heb je er zo een gevonden!

Doe hier de test